STEYL - In het Schutterijmuseum in Steyl (Limburg) is donderdagochtend een zeer grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer.

De brand in het museum aan de Veerweg brak rond 5.15 uur uit. Brandweerkorpsen uit Tegelen, Venlo, Belfeld en Venray hebben het vuur met groot materieel bestreden.

Rond 08.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Het vuur sloeg over een lengte van zeker 40 meter uit het dak. De brand ontstond op de zolder. Rond 6.30 uur dreigde de vuurhaard over te slaan naar de een verdieping lager gelegen expositieruimte van het museum.

Poppen

Inderhaast zijn een aantal poppen met schutterskleding en een schuttersvaandel naar buiten gedragen en in de struiken gelegd. De aan het pand gelegen kerk is vooralsnog gespaard gebleven. De oorzaak van de brand is onbekend.

Onherstelbaar beschadigd

Talloze attributen in het museum zijn doorweekt of liepen roetschade op, voorzover ze al niet in vlammen zijn opgegaan. Hoeveel van de onvervangbare collectie verloren is gegaan of onherstelbaar beschadigd is, kon de brandweer nog niet zeggen.

"Het gaat in elk geval om zeer authentieke zaken", zei een woordvoerder van de brandweer.

Studenten

De brandweer evacueerde vijftien kloosterlingen en een aantal studenten uit het achter het museum gelegen Sint Gregoriuscomplex. Ze worden opgevangen in het nabijgelegen Missiehuis van de Paters in Steyl.

Burgemeester Hubert Bruls van Venlo, waaronder Steyl valt, stelde zich donderdagochtend op de hoogte van de omvang van de schade en sprak met de evacuees.

Het in 2001 geopende Schutterijmuseum ligt in de voormalige kapel Notre Dame van het monumentale kloostercomplex van de Missiepaters van Steyl. Het museum bevat een grote collectie aan attributen, uniformen, foto's, vaandels, koningszilver, geweren, kogels, oorkondes en talloze andere bezienswaardidheden uit het rijke schuttersleven in Limburg.

Hedendaagse beleving

In het museum wordt de eeuwenoude geschiedenis van de schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg gekoppeld aan de hedendaagse beleving ervan. Het museum is tot stand gekomen met steun van de schutterijen die aangesloten zijn bij de Oud Limburgse Schuttersfederatie.

Brand Schutterijmuseum