BRUSSEL/TURNHOUT - Justitie in het Belgische Turnhout heeft woensdag de maximale straf van tien jaar gevangenisstraf geëist tegen Barry Mieremet, zoon van de geliquideerde 'topcrimineel' John Mieremet.

De verdachte zou leiding hebben gegeven aan een criminele bende en zich bezig hebben gehouden met onder meer afpersing, gijzeling, geweld, heling, verboden bezit van wapens en munitie, oplichting en valsheid in geschrifte.

Ontkennen

Mieremet ontkent alles. Volgens justitie in België was de bende zeer gewelddadig bij de afpersingen.

Slachtoffers kregen een wapen in hun mond, moesten zich uitkleden of werden met een revolver op het hoofd geslagen.

Bodyguard

Tegen de bodyguard van Mieremet werd ook tien jaar geëist, de Nederlander Albertus E. - een familielid van Mieremet - hoorde acht jaar eisen.

Mieremet werd in juni opgepakt, met zestien anderen. In Turnhout staan veertien verdachten terecht. De politie nam vorig jaar negen voertuigen, een aantal vuurwapens en een aanzienlijke som geld in beslag.

Sam Klepper

John Mieremet vormde in de jaren negentig met Sam Klepper een berucht crimineel duo. Ze werden Spic & Span genoemd omdat ze vuile klusjes zo grondig opknapten. Klepper werd in 2000 in Amsterdam-Buitenveldert vermoord, Mieremet in november 2005 in Thailand.