LONDEN - Groot-Brittannië vindt dat de tactiek die Amerikaanse troepen in Bagdad hanteren tot gevolg heeft dat het in de Iraakse hoofdstad nog steeds onveilig is. Hierdoor wordt de wederopbouw van heel Irak vertraagd, zo meldt de krant The Guardian op zaterdag op gezag van Britse militaire bronnen.

De Amerikaanse manschappen van de Derde Infanterie Divisie, die de controle heeft over het grootste deel van Bagdad, hebben zich te weinig onder de bevolking begeven en hun aanwezigheid te weinig uitgedragen, aldus een Britse bron. De Britse militairen in de zuidelijke stad Basra hebben zich veel meer onder de inwoners gemengd, en de veiligheidssituatie in deze stad is veel beter dan in Bagdad.

Volgens The Guardian hebben verscheidene Amerikaanse bedrijven geweigerd te beginnen aan herstelwerkzaamheden in Irak, zolang het in Bagdad nog onveilig is. Dit betekent dat de situatie in de hoofdstad van grote invloed is op de voortgang van de wederopbouw.

Aflossing

Volgens de Britten is het overigens niet verwonderlijk dat de Derde Infanterie Divisie weinig zin heeft om gezellig te doen op de straten van Bagdad. Deze manschappen vormden de belangrijkste stoottroepen tijdens het Amerikaanse offensief in Irak en zouden ernaar snakken om naar huis te gaan. Zij worden binnenkort in Bagdad afgelost door de Vierde Gepanserde Divisie.

The Guardian meldt dat er aanwijzingen zijn dat de Amerikanen de afgelopen week hun tactiek in Bagdad al hebben gewijzigd. Er worden veel meer patrouilles uitgevoerd en het aantal kleine misdrijven lijkt te dalen.