AMSTERDAM - De constructie die de 'Anne Frankboom' in Amsterdam moet ondersteunen, is klaar. Dat zei Rob van der Leij van het gelijknamige bouwbedrijf dat de bouw coördineerde.

De ondersteuning moet ervoor zorgen dat de wereldberoemde maar zieke kastanje nog tientallen jaren kan blijven staan.

Deadline

De bouw begon maandag en was in drie dagen klaar, ruim voor de deadline van eind mei. Dan staat de kastanje in de bloei en neemt de kans op stambreuk toe.

Een stalen ring moet nu voorkomen dat de boom breekt en omvalt. De constructie kan zelfs windkracht twaalf met harde windstoten aan.

Project

Het project had nog heel wat voeten in aarde, vertelde Van der Leij. Zo moest al het materiaal over het pand Keizersgracht 188 naar de achterliggende binnentuin worden getakeld.

De drie schroefpalen van de constructie moesten 25 meter de grond in.

Vrijwel gratis

Enkele aannemers, een architectenbureau en andere bedrijven bouwden de ondersteuning vrijwel gratis. Daarmee bespaarde de stichting Support Anne Frank Tree, die voor de boom zorgt, circa 50.000 euro.

Zij moet nu wel nog op zoek naar enkele tienduizenden euro's voor eenmalige werkzaamheden aan de kruin van de kastanje en het onderhoud van de boom.

Benefietconcert

Om dat geld bij elkaar te krijgen, wil Support Anne Frank Tree begin mei een benefietconcert organiseren, bij voorkeur in de Westerkerk.

Ook denkt de organisatie erover nog een aparte stichting Vrienden van de Anne Frankboom op te richten. Betrokken burgers kunnen daar dan tegen een periodieke donatie lid van worden.

Kappen

Het stadsdeel Amsterdam-Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de boom eind vorig jaar laten kappen omdat die is aangetast door een agressieve zwam.

De rechter oordeelde echter dat de tegenstanders van de kap met plannen mochten komen om de kastanje te redden, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij gewoon blijft staan.

Zorg

De stichting Support Anne Frank Tree nam in februari de zorg voor de boom op zich. Zij gaat ervan uit dat hij nog tientallen jaren kan blijven staan, veel langer dan de eerder gemelde vijf tot vijftien jaar.

Met die schatting waren deskundigen van het stadsdeel en de tegenstanders van de kap gezamenlijk gekomen. Anne Frank keek vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.