DEN HAAG - De achterbannen van CDA, VVD en D66 hebben niet veel op met de plannen van hun coalitie. Tussen de 50 en 60 procent van de stemmers op deze partijen noemt zichzelf groot tegenstander van de plannen om het ziekenfondspakket uit te kleden. Ongeveer evenveel is tegenstander van het eigen risico van 200 euro per ziekenfondsverzekerde.

Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van Interview/NSS voor de televisierubriek NOVA.

D66-stemmers zijn het meest teleurgesteld. Tweederde had liever gezien dat er weer een paars kabinet was gekomen. Nog niet de helft is voorstander van de huidige combinatie met CDA en VVD. De kiezers van die twee partijen zijn minder ontevreden: Van de CDA-stemmers is tweederde voorstander van deze coalitie, van de VVD'ers 71,2 procent.

Minder verrassend is dat 58,2 procent van de VVD'ers tegenstander is van de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Een meerderheid binnen alle drie de partijen verwacht dat het beleid van Balkenende-II slecht zal zijn voor hun persoonlijke financiële omstandigheden. Bij het CDA denkt 62,8 procent dat ze het slechter krijgen onder het komende kabinet, bij VVD is dat 55,1 procent en bij D66 60,1 procent.

Voor het onderzoek bevroeg Interview/NSS 798 stemmers, waarvan uit CDA-hoek, 114 VVD'ers en 26 uit het D66-kamp.