AMSTERDAM - De metro tussen het Centraal Station en station Nieuwmarkt in Amsterdam rijdt woensdag vanaf 12.00 uur weer volgens de dienstregeling. Tot die tijd rijden er ook metro's, maar nog niet op schema. Dat liet het openbaarvervoerbedrijf GVB weten.

Het metroverkeer in de hoofdstad is sinds maandagavond ontregeld, toen bij het Centraal Station een toestel ontspoorde. Het metrostel moest met een krik centimeter voor centimeter terug op de rails worden gezet.

De metro staat nog op het station, omdat het anders nog langer zou duren voordat reizigers weer gebruik kunnen maken van de ondergrondse. De GVB haalt de beschadigde metro in de nacht van woensdag op donderdag weg.

Van de rails

Metro 53 raakte maandagmiddag rond vijf uur van de rails bij het wegrijden. Het voertuig bleef overeind en niemand raakte gewond. Wel werden twee mensen onwel tijdens het wachten in het voertuig.

De passagiers moesten nog ongeveer een uur in de metro blijven. Zij mochten niet uitstappen omdat eerst de stroom moest worden uitgeschakeld.

De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. De Inspectie Verkeer en Waterstaat doet daar onderzoek naar.

Monteurs

De monteurs die maandag de ontspoorde metro moesten aarden, waren iets te laat ter plekke. Dat zeiden woordvoerders van het openbaarvervoerbedrijf GVB en de brandweer woensdag.

Het GVB heeft afspraken met de hulpverleningsdiensten over hoe snel in dergelijke situaties personeel ter plekke moet zijn. Het streven is vijftien minuten, met een maximale uitloop tot dertig minuten.

Volgens de woordvoerder van het bedrijf waren de monteurs maandag 38 minuten onderweg. Zij hadden de stroomrail vier minuten later geaard.