GRONINGEN - Als er signalen zijn dat ouders hun kinderen verwaarlozen, moeten hulpverleners sneller ingrijpen. Ook als een kind regelmatig zonder ontbijt naar school wordt gestuurd.

Dat heeft minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) woensdag in Groningen gezegd. Rouvoet opende het congres 'Vroeg erbij, beter meedoen' over het belang van preventie in de gezondheidszorg.

Volgens Rouvoet moet de hulpverlening zich de komende jaren meer richten op preventie en vroege signalering. Dat kan het ontstaan van relatief lichte psycho-sociale problemen maar ook regelrechte fysieke mishandeling voorkomen.

Rouvoet wil niet tornen aan de verantwoordelijkheid van de ouders voor hun kinderen. Maar de overheid en de professionele hupverleners kunnen die ouders daarbij desgewenst een handje helpen, bood hij aan.

Vrijwillig

Die steun is echter vrijwillig, beklemtoonde de minister. "Ik wil de ouders van Nederland zeker geen opvoedingsondersteuning opdringen, zoals mij wel eens is aangewreven."

Wat Rouvoet betreft kan er alleen van dwang sprake zijn als de "veiligheid of ontwikkeling van een kind serieus in gevaar is".

Friesland

Rouvoet stelt dat de overgrote meerderheid van de ouders zijn verantwoordelijkheid naar behoren neemt. De bewindsman was vol lof over moeders in Friesland, die pleiten voor vroegere sluitingstijden van de horeca voor jongeren.

Dat initiatief heeft er voor gezorgd dat er in verschillende plaatsen in het land wordt gepraat over vervroeging van sluitingstijden. Ook noemde hij de moeders in Volendam, die strijden tegen de drugsverslaving van hun kinderen.