BAGDAD - Uday Hussein, de oudste zoon van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein, overweegt zich over te geven aan de Amerikaanse strijdkrachten in zijn land. Hij zou nog aarzelen wegens het harde standpunt dat de Amerikaanse regering inneemt bij de onderhandelingen over zijn overgave. Dat meldde The Wall Street Journal vrijdag. Amerikaanse functionarissen weigeren commentaar.

Uday Hussein zou zich schuil houden in een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij wil weten waarvoor hij wordt aangeklaagd en de wijze van ondervraging en detentie. De krant baseert zich op een bron betrokken bij de discussie. De Amerikanen zouden niet zitten te springen om een akkoord, omdat zij verwachten dat hij vroeger of later toch wordt opgepakt.

De in 1964 geboren Uday vreest volgens The Wall Street Journal de wraak van de Iraakse bevolking. Om zijn leven te redden, zou hij mogelijk liever de veiligheid van een Amerikaanse gevangenis kiezen. Uday Hussein leidde de gevreesde Saddam Fedayeen-militie. In 1996 raakte hij zwaar gewond bij een aanslag. Hij is nummer drie op de Amerikaanse lijst van meest gezocht Irakezen.

Een hoge functionaris van het Kantoor voor Wederopbouw en Humanitaire Hulp (OHRA) in Irak sprak het bericht van de krant tegen. Volgens de Amerikaanse luitenant-generaal David McKiernan wordt niet onderhandeld over de overgave van Uday Hussein. Hij zei tegen het Japanse persbureau Kyodo ook niet van plan te zijn om met de zoon van de ex-president te gaan onderhandelen.