DEN HAAG - Werkgeversorganisaties willen dat stukken asfalt die nu ongebruikt langs een aantal snelwegen liggen, voor het verkeer worden opengesteld.

Zij pleiten voor een spoedwet om dit mogelijk te maken. Een woordvoerder van VNO-NCW heeft een bericht hierover in De Telegraaf woensdag bevestigd.

Zo ligt er bijvoorbeeld op de A12 tussen knoopppunt Lunetten en Bunnik al jaren een rijstrook die niet wordt gebruikt. Ook aan de zuidzijde van de snelweg ligt een ongebruikte strook van 6 kilometer.

Vergunningen

Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat het om stroken die ooit zijn aangelegd om tijdens groot onderhoud aan de snelweg doorstroming van het verkeer te bespoedigen. Zij kunnen niet zomaar worden gebruikt als spitsstrook. "Daar zijn allerlei vergunningen voor nodig."

Minister Camiel Eurlings moet woensdagochtend tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer uitleggen hoe het komt dat de spitsstrook langs de A1 bij Hoevelaken jarenlang ongebruikt is gebleven na een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State uit mei 2004. De strook ging dinsdag open voor het verkeer.