ROME - Alle officieren van justitie in Italië moeten aan een periodiek psychiatrisch onderzoek worden onderworpen om hun "mentale gezondheid" te checken. Dit eist de rechtse kandidaat-premier Silvio Berlusconi, zo meldden Italiaanse media woensdag.

Berlusconi heeft al jaren een moeilijke verhouding met justitie sinds hij het onderwerp werd van het anticorruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen).

In het verleden heeft hij magistraten die zijn vermeende malversaties onderzochten, afgedaan als "allemaal communisten". Ook maakte hij van zijn ambtstermijnen als premier gebruik om wetten te laten aannemen die strafrechtelijke onderzoeken tegen hem en zijn vrienden dwarsboomden.

Gek

Oud-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, die in 1992 Mani Pulite op gang bracht, reageerde verontwaardigd op de woorden van Berlusconi: "Alleen een gek kan dit soort uitspraken doen."

De voorzitter van de Kamercommissie voor Justitie, Pino Pisicchio, gaat niet inhoudelijk op Berlusconi in: "De kiezers zullen oordelen met hun stem." Zondag en maandag worden in Italië parlementsverkiezingen gehouden.

Controleverlies

Berlusconi's centrumlinkse tegenkandidaat Walter Veltroni bespeurt een 'controleverlies' bij de tegenstander: "Om de twee minuten brengt iemand mij een huiveringwekkend bericht van de persbureaus."

Veltroni krijgt tijdens zijn campagnebijeenkomsten briefjes aangereikt waarvan hij de 'huiveringwekkende' uitspraken voorleest van Berlusconi en diens bondgenoten. Zo riep Umberto Bossi van de Lega Nord enkele dagen geleden op "de geweren op te pakken" tegen het centrale gezag in Rome.