DEN HAAG - De minister-president en staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) hebben het voornemen om naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag nogmaals gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Bespreken

Hij zei desgevraagd wel dat hij de kwestie met zijn Europese collega's blijft bespreken. De minister sluit niets uit. Maar hij vindt dat Nederland niet in zijn eentje kan wegblijven.

"Als je dat in je eentje doet gooi je de deur dicht voor handel, mensenrechtenprojecten en projecten in Tibet."

Optrekken

Hij wil met andere Europese landen optrekken. Vooralsnog heeft geen enkel land besloten de ceremonie te mijden vanwege het mensenrechtenbeleid van China. Volgens de minister is het feit dat China nu in de schijnwerpers staat te merken.

"Ik heb het gevoel dat China zich zorgen maakt om zijn internationaal imago."

Vertegenwoordiger

Verhagen zal op het herhaalde verzoek van de Kamer binnen de Europese Unie pleiten voor de aanstelling van een Speciale Vertegenwoordiger voor Tibet. Hij benadrukte wel dat de kans bestaat dat deze van China geen toestemming krijgt om Tibet te bezoeken. Hij vraagt zich af of dat effectief is.

Dalai Lama

Op de vraag of het kabinet bereid is om de dalai lama uit te nodigen voor een bezoek, zei de minister dat dit niet aan de orde is. "Hij heeft een eigen programma en gaat naar Londen." D66 en de PvdA vinden dat Nederland de dalai lama moet uitnodigen. "Of ga bij hem langs, of geef hem de Mensenrechten Tulp", zei Kamerlid Martijn van Dam (PvdA).

Boycot

De ChristenUnie en D66 pleiten al een tijd voor een boycot van de openingsceremonie.

SGP-fractieleider Bas van der Vlies, het langstzittende Kamerlid, zei in het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur dat hij ook daarvoor is: "Sport en politiek zijn twee werelden, maar China maakt er wel een potje van." Een Kamermeerderheid vindt echter dat dit nu nog niet opportuun is.

Van Agt

Oud-CDA-premier Dries van Agt is het er oneens mee als de Nederlandse regering de opening van de Olympische Spelen in Peking bijwoont.

"Het is niet in overeenstemming met het aplomb waarmee we de situatie van de mensenrechten in het hart van het politieke beleid hebben gezet", zei Van Agt dinsdag in het televisieprogramma Netwerk.

Andere Europese regeringsleiders zouden eraan twijfelen of ze naar Peking moeten gaan vanwege het Chinese Tibetbeleid en de mensenrechtensituatie in het algemeen. "Het zou opvallen als wij wel gaan als anderen wegblijven", aldus Van Agt.

Als premier bleef hij in 1980 weg bij de opening van de Spelen in Moskou, uit protest tegen de Sovjetinval eind 1979 van Afghanistan.