WASHINGTON - De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, wil in juli de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak tijdelijk stoppen zodat in een bezinningsperiode van 45 dagen de veiligheidssituatie kan worden geëvalueerd.

Dat zei de generaal dinsdag tijdens een hoorzitting van de commissie strijdkrachten van de Senaat.

Fragiel

Volgens de topmilitair wordt er vooruitgang geboekt in Irak, maar blijft die "fragiel en omkeerbaar". Hij had verder kritiek op de "destructieve" rol die Iran zou spelen in Irak.

De Iraniërs financieren, trainen en bewapenen verscheidene milities, zei Petraeus.

Extra troepen

De Amerikanen stuurden vorig jaar 30.000 extra troepen naar Irak om de veiligheidssituatie daar te verbeteren. In juli moet de terugtrekking van deze militairen volbracht zijn.

Na een bezinningsperiode van 45 dagen kan dan afhankelijk van de situatie op de grond besloten worden tot nieuwe troepenreducties, aldus Petraeus. Hij kon niet zeggen hoeveel Amerikanen aan het eind van het jaar in Irak zullen zijn.

Verslag

Petraeus en de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, brachten voor de derde keer verslag uit over de progressie in Irak. Crocker gaf toe dat "de vooruitgang onregelmatig is en vaak frustrerend langzaam, maar er is in elk geval vooruitgang".

Een wijziging van de huidige strategie zal tot een mislukking leiden, zei hij.

Crocker en Petraeus zitten tegenover ongeduldige parlementariërs. De Democratische voorzitter van de commissie, Carl Levin, liet direct al weten niets te zien in een bezinningsperiode. Volgens hem komt dat neer op een "pauze zonder einde".

McCain

Maar de Republikeinse presidentskandidaat John McCain zei dat succes mogelijk is in Irak. Hij ziet niets in een snelle terugtrekking. Ook zijn democratische rivalen Hillary Clinton en Barack Obama zijn bij de hoorzitting aanwezig. Zij willen de Amerikaanse troepen snel terughalen.

Twijfels

Zowel Democratische als Republikeinse Congresleden vragen zich af hoe het verder moet. Veel senatoren en afgevaardigden hadden meer resultaat verwacht van het sturen van de extra militairen.

"Ik denk dat ieder van ons zich realiseert hoe teleurgesteld we zijn over hoever we op dit moment zijn", zei de Republikeinse senator Bob Corker onlangs, aldus The Washington Post. Zijn partijgenoot Norm Coleman vroeg zich af "hoe we ooit uit deze rotzooi komen".

Geweld

Geweld in Bagdad overschaduwt de hoorzitting. Het was in Sadr City, het bolwerk van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr, voor een derde dag op rij onrustig.

Slachtoffers

Volgens het persbureau AFP vielen bij de strijd woensdag zeker twaalf doden en 36 gewonden. De Iraakse autoriteiten stelden voor woensdag een eendaagse verbod voor auto's en motoren in. Deze voertuigen worden tussen 05.00 uur 's ochtends en middernacht verbannen van de straat.