PARAMARIBO/DEN HAAG - Onder de negentien slachtoffers van de vliegramp van vorige week donderdag in het zuidoosten van Suriname bevinden zich een Nederlander van Surinaamse afkomst en zes Fransen van indiaanse komaf.

Dit zestal, onder wie twee kinderen, behoort tot één familie. De officiële lijst met namen van de negentien slachtoffers is nog niet vrijgegeven in Paramaribo.

Bevestigd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dinsdag bevestigd dat een Nederlander op de passagierslijst stond. Het ministerie wilde verder geen gegevens geven omdat de identificatie van de doden nog niet is afgerond.

Rouw

De Surinaamse regering heeft woensdag uitgeroepen tot dag van nationale rouw om medeleven te betuigen met de nabestaanden van de slachtoffers. Alle vlaggen van staatsgebouwen, scholen en in de haven aanwezige schepen zullen halfstok hangen.

Halfstok

Op diplomatieke missies, het bedrijfsleven en internationale organisaties is het beroep gedaan de vlaggen ook halfstok te hijsen. Radio- en televisiestations hebben het verzoek gekregen hun programma's aan te passen. Er zal ook een rouwbijeenkomst worden gehouden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van de Antonov van de Surinaamse vliegmaatschappij Blue Wing Airlines is in volle gang. Het toestel kwam neer nabij het vliegveld Lawa Antino bij Benzdorp in het zuidoosten van Suriname en brandde volledig uit. De stoffelijke resten zijn zwaar verkoold.

Team

Aan het Surinaamse team van onderzoekers zijn achttien Nederlandse experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing toegevoegd. Dertien van hen zijn betrokken bij de identificatie van de lichamen en de vijf anderen zijn bezig met het zoeken naar de technische oorzaken van de ramp.

Identificatie

"We blijven in Suriname zo lang dat nodig is", zegt Charles Lamens, leider van de Nederlandse delegatie. De identificatie van slachtoffers verloopt moeizaam. Het is nu nog niet aan te geven wanneer het onderzoek zal zijn voltooid.