AMSTERDAM - "Ik hoop dat er over 4 jaar heel veel files staan, want dan gaat het goed met de economie in Nederland". Dat zei de toekomstige minister van Verkeer en Waterstaat, CDA'er Karla Peijs, vrijdag na afloop van haar 'sollicitatiegesprek' met formateur en beoogd premier Balkenende.

Ze voegde er direct aan toe wel iets tegen de files te willen doen, maar weet nog niet wat. "Ik kan ze niet morgen opgelost hebben", aldus Peijs. "Ik ga er nu eerst dagelijks in staan tussen mijn woonplaats Vleuten en Den Haag."

Peijs is net als Dekker (VVD, VROM) verheugd over het recordaantal vrouwen in het nieuwe kabinet. Dat er ook VVD-vrouwen hebben bedankt voor een ministerschap, vindt ze niet raar. "Vrouwen hebben een eigen agenda tegenwoordig. Die zeggen niet alles meer zo maar op voor een ministerschap."

Nevenfuncties

Zelf doet Peijs dat wel. "Uit idealisme en omdat ik het spannend vindt minister te zijn.'' De Europarlementariër geeft zelf heel veel op. Ze grossiert namelijk in nevenfuncties. Ze heeft bijna al haar commissariaten al opgezegd. "Het is bijna geregeld."