ASSEN - De Frans-Algerijnse man die in 2000 in hoger beroep is veroordeeld tot zes jaar cel voor het ontvoeren van zijn inmiddels 5-jarig zoontje Hamza, moet opnieuw voor de rechter verschijnen. De nu 32-jarige H.D., die momenteel nog vastzit in Vught, wordt opnieuw ontvoering ten laste gelegd.

In 2000 werd D. door het hof in Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, omdat hij met geweld het kind bij de moeder in de Lekstraat in Assen had meegenomen. De man drong de woning in de Drentse hoofdstad binnen, knevelde de moeder en gebruikte daarbij een stroomstok. Een handlanger nam het kind met grof geweld mee. Het drietal reed weg in een kleine bestelbus.

Het kind werd in een onherbergzame gebied in Algerije verborgen gehouden en is sindsdien nooit teruggekeerd naar Nederland. Volgens persofficier M. Wolters van het Openbaar Ministerie in Assen wordt de vader weliswaar dezelfde feiten ten laste gelegd, maar met een nieuw genoemde periode: "De man heeft tijdens zijn detentie op geen enkele wijze meegewerkt aan de terugkeer van het kind. Daarom spreken we van een voortdurend misdrijf."

Of de handlanger ook is of wordt vervolgd, kon Wolters vrijdagmiddag niet zeggen. .