MAASTRICHT - Het Openbaar ministerie (OM) in Maastricht stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de explosie in de melaminefabriek van DSM op 1 april. Daardoor kwamen drie mensen om het leven. Volgens het OM zijn bij een eerste oriënterend onderzoek mogelijk strafbare feiten aan het licht gekomen. Dat heeft de Maastrichtse persofficier van justitie W. Smits vrijdag verklaard.

Waaruit de mogelijke strafbare feiten bestaan, wil hij niet zeggen. Ook zegt hij niet tegen wie het strafrechtelijke onderzoek gericht is. "Van een verdachte is nog geen sprake'', zei Smits vrijdagmiddag. "Er is een akelig incident gebeurd en ons onderzoek naar de feiten voedt het vermoeden dat wettelijke regels niet zijn nageleefd. Maar dat vermoeden moet nog worden gestaafd door bevindingen."

Inmiddels lopen er in totaal drie strafrechtelijke onderzoeken tegen DSM, aldus Smits. Eerder begon het OM aan een onderzoek naar het blauwzuurlek in 1999 en het lekken van 650.000 liter benzeen in de jaren negentig. Het is nog steeds niet duidelijk of en wanneer de definitieve dagvaardigingen hiervoor uitkomen. Justitie zegt meer tijd nodig te hebben voor het onderzoek.

DSM is ook bezig met een eigen onderzoek naar de fatale ontploffing in april. Het bedrijf zal de resultaten hiervan "zeer binnenkort" bekendmaken, aldus een woordvoerder van DSM. De chemiereus is op de hoogte van het onderzoek van justitie, maar zegt niet te weten in welke fase dit verkeert.