ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de Belg Nordin Benallal voor een gewapende overval op een motorzaak in Den Haag.

Tegen handlanger Yasin M. eiste het OM 4,5 jaar celstraf. De twee staan terecht wegens diefstal met geweld van een motor en het bezit van een wapen en munitie.

Justitie verdenkt Benallal, bijgenaamd de ontsnappingskoning, van beroving op 30 oktober van de motorwinkel, samen met de 23-jarige M. Benallal was drie dagen daarvoor op spectaculaire wijze uit de gevangenis in Itter ontsnapt.

Inrichting

Hij ontkwam al vier keer uit een gevangenis. Nadat hij uit die in Itter wist te ontsnappen, vluchtte hij naar Nederland. Hij kwam samen met M., die twee dagen eerder niet was teruggekomen van weekeindeverlof uit dezelfde inrichting. Hij wilde zo snel mogelijk weg uit België, verklaarde hij ter zitting.

Omdat zij vervoer nodig hadden, beroofden de twee de motorzaak. Benallal dreigde met een pistool omdat de medewerker die zij aanspraken niet meteen de sleutel van een van de motoren wilde geven. Omdat het pistool niet werkte, gaf hij de man enkele klappen met het wapen.

Kort daarna ging het pistool af, volgens Benallal per ongeluk. Hij verklaarde dat het niet nodig was dat het wapen het goed deed, omdat hij "geen mensen wil doden". Ook heeft hij spijt van de overval.

Reputatie

Nederland levert Benallal na berechting uit aan België. De extra beveiligde rechtbank in Rotterdam werd dinsdag zwaar bewaakt door politiemensen met automatische geweren, gezien de reputatie van de Belg.

België wil hem berechten voor zijn uitbraak, bovendien moet hij nog 27 jaar uitzitten voor eerdere veroordelingen. In totaal is de Belg tot nu toe veroordeeld tot 39 jaar wegens overvallen, poging tot doodslag en vrijheidsberoving.

Verademing

De rechtbank doet op 22 april uitspraak. Benallal zei daarbij niet aanwezig te zullen zijn. Hij deed zijn beklag over de behandeling in de Landelijke Afzonderingsafdeling (LAA) van de Penitentiaire Inrichting in Vught. Hij zit nu in de Extra Beveiligde Intrichting daar, "een verademing" na de LAA, aldus de verdachte.