BUENOS AIRES - De Argentijnse regering heeft donderdag haar ontslag ingediend terwijl tienduizenden mensen in de straten betoogden tegen de economische politiek.

Bekijk video

De al meer dan veertig maanden slepende economische crisis is de Argentijnen te veel geworden omdat nu ook de middenklasse zich geruïneerd weet. Eerder deze maand beperkte de regering de opname van contant geld door de Argentijnen, een ramp voor de vele kleine zelfstandigen die geen bankpas hebben.

Duizenden betogers trokken op naar het Congres. Het ministerie van Financiën en burelen van de pas afgetreden minister Domingo Cavallo, zijn in brand gestoken zo heeft het dagblad el Clarín gemeld. De woning van Cavallo wordt door een politiemacht beschermd.

Om de onrust te bezweren heeft president Fernando de la Rúa woensdag de staat van beleg afgekondigd. Niemand schijnt daar echter van onder de indruk te zijn. Het centrum van de hoofdstad Buenos Aires was ook op donderdag het toneel van botsingen tussen betogers en politie.

Woensdag zijn bij ongeregeldheden in Argentinië zeker vijf doden en 180 gewonden gevallen. Om de onlusten te bezweren is de regering begonnen met het uitdelen van voedsel. President De la Rúa heeft woensdagavond in een televisietoespraak tot kalmte gemaand. Waarnemers menen dat de dagen van van De la Rúa als staatshoofd zijn geteld.

/NIEUWSArgentinië kondigt staat van beleg af na plunderingen