RIGA - Nog een dag te gaan en dan barst in de Letse hoofdstad Riga het 48e Eurovisie Songfestival los. Het muziekfeest wordt gehouden in een sporthal net buiten het oude centrum van de stad, maar daar is bijna niets te merken van het evenement. Het festival is in de stad, maar ook weer niet.

Songfestival (video): Houdt het sexy Russische duo zich in?

Bekijk hier de videoclip van Tatu.

Festivalsteden die Riga voorgingen probeerden het festijn promotioneel zoveel mogelijk uit te buiten. In Letland moeten ze daar niets van hebben. Dus geen vlaggetjes in de straten, geen versierde etalages, geen welkomsboodschappen op het vliegveld en ook geen reclameposters op de trolleybussen.

Trots

Toch zijn de meeste Letten wel trots dat ze de liedjeswedstrijd binnen de grenzen hebben, aldus reisleidster Oskars Saurins vrijdagmiddag. "De kranten komen uit met extra edities en op radio en tv praten ze over niets anders. Maar we mogen nog maar net meedoen met het Songfestival dus het is hier nog niet zo bekend."

Kat uit de boom

Volgens Saurins hopen veel inwoners dat Letland via het Songfestival aansluiting krijgt bij de Europese Unie. Het liedje van de Letse artiesten gaat daar ook over. "Maar er zijn ook veel mensen bang voor deze nieuwe ontwikkeling. Zij kijken nog een beetje de kat uit de boom."

Die angst voor verandering was vrijdagmiddag ook duidelijk zichtbaar in het park voor het artiestenhotel. Duizenden Letten betoogden daar tegen een beslissing van de regering op per 2004 Lets te introduceren als voertaal in het onderwijs. In de klaslokalen van het vroegere Sovjetland wordt nu nog Russisch gesproken. De Letten zien daar meer heil in en grijpen het Songfestival aan om dat te laten blijken. Veel artiesten zal het niet zijn opgevallen, want die repeteerden op dat moment.

Markt

In een vroegere fabriek naast het treinstation is tegenwoordig de markt gehuisvest. Ook hier geen spoor van het Songfestival. De marktbezoekers hebben hun eigen beslommeringen, verstaan geen Engels of Duits en hoeven zelfs niet te denken aan een bezoekje aan het evenement. Kaartjes kosten namelijk eenderde maandloon, vertelt krantenverkoopster Kristine Derjabina.

"Toch denk ik wel dat veel Letten het evenement via de tv gaan volgen. In de stad zijn een aantal tv-schermen opgesteld en dat zal best veel mensen trekken. Ook gaan er wat bandjes optreden in de stad de komende avonden", zegt Derjabina.