DEN HAAG - De asielaanvragen van honderden Chinezen die zich onverwacht hebben gemeld, worden met voorrang behandeld. Veel van de Chinezen verblijven waarschijnlijk illegaal in Nederland en zullen het land moeten verlaten. Zonodig worden ze vastgezet, waarna uitzetting volgt.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie geantwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer, die dinsdagmiddag met haar debatteert over de "urgente situatie". Albayrak gaat ervan uit dat de vele Chinezen die de afgelopen weken plotseling naar het aanmeldcentrum in Ter Apel kwamen al enige tijd in Nederland zijn.

Pardonregeling

Tussen half maart en begin april hebben zich ongeveer 850 Chinezen gemeld in Ter Apel. Normaal zijn dat er gemiddeld twintig per maand. De Chinezen reageerden waarschijnlijk op een gerucht dat ze in aanmerking zouden komen voor een generaal pardon. Prins Willem-Alexander zou binnenkort de troon bestijgen en als geste een pardonregeling afkondigen.

Albayrak ontkent dat de toestroom van Chinezen verband houdt met de pardonregeling die ze afgelopen jaar heeft doorgevoerd. De staatssecretaris concludeert dat uit eerste onderzoeksgegevens, die aantonen dat de Chinezen al in Nederland verbleven en vaak ook de taal enigszins spreken. "Ze zijn dus niet als reactie op de regeling naar Nederland gekomen."