HEERLEN - Voor de rechtbank in Maastricht dient maandag een rechtszaak van de gemeente Heerlen tegen de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Heerlen wil hoerenlopers in het centrum opsporen via de kentekenplaten van de auto's waarin zij rijden. Maar de RDW weigert om privacyredenen de gegevens van de kentekens ter beschikking te stellen.

Heerlen verloor eerder een kort geding tegen de Rijksdienst. De rechter vond de zaak toen te verstrekkend om daarover een uitspraak te kunnen doen. Daarop begon Heerlen een bodemprocedure bij de bestuursrechter.

De hoerenlopers rijden volgens de gemeente langzaam rondjes in het centrum op zoek naar dames van hun gading. Daardoor blijven vooral heroïnehoertjes actief in het centrum. Heerlen hoopt door de mannen aan te pakken ook de prostituees uit het centrum te verbannen naar de tippelzone.

Tot voor kort konden de hoerenlopers alleen worden beboet als ze op heterdaad werden betrapt. Maar inmiddels heeft Heerlen een ander foefje uit de kast gehaald: sinds januari legt de gemeente dwangsommen op aan mensen die vaak en langzaam dezelfde rondjes in het centrum rijden of dames van lichte zeden aanspreken. Dat zijn niet alleen mensen die op zoek zijn naar betaalde seks, maar ook zogenoemde 'drooggeilers', die zich vergapen aan de prostituees.

Deze aanpak is volgens de gemeente "een groot succes". Toch wil Heerlen hoerenlopers ook via kentekens achterhalen. "Nu moeten we de verdachten staande houden en naar hun adres vragen", zegt jurist P. Vanderheyden van de gemeente. "Dat houdt vaak in dat de politie ze achterna moet racen en klem moet rijden.

Wij willen dat de RDW artikel 13 van het kentekenreglement toepast, zodat we hen via het noteren van kentekens de wacht kunnen aanzeggen. Naar onze mening is er bij de RWD sprake van angsthazerij en koudwatervrees om dit artikel toe te passen. Het gaat om een principiële zaak, want de RDW is op die weigering landelijk nog nooit aangesproken."