ARNHEM - De Arnhemse militaire politierechter P. Verkade heeft woensdag de 34-jarige E. van de V. veroordeeld tot een voorwaardelijke militaire gevangenisstraf van vier weken wegens misbruik van zijn gezag.

Als instructeur van het Schoolbataljon Centraal van de Koninklijke Landmacht in Ermelo gaf de militair mannelijke en vrouwelijke leerlingen de opdracht zich volledig uit te kleden. Dat gebeurde tijdens militaire oefeningen, waaronder een bij het Veluwemeer. De leerlingen moesten ten overstaan van het gniffelende kader al hun kleding en ondergoed uittrekken.

V., destijds officier en inmiddels bevorderd tot kapitein, vertelde dat de opdracht functioneel was omdat de leerlingen een wateroversteek moesten maken. Om te voorkomen dat zij nat of onderkoeld zouden raken, gaf hij altijd deze opdracht aan zijn leerlingen. "Ik was niet anders gewend" zei hij.

B.h.

Volgens de politierechter staat deze opdracht nergens voorgeschreven en was deze militair gezien onnodig. "Om militair-strategische redenen hoeven vrouwen hun bh niet uit te doen. De leerlingen zijn door deze opdracht in een vervelende positie gebracht en onnodig gekwetst".

De kapitein werd dit voorjaar samen met tien andere instructeurs (allen onderofficieren) uit de Generaal Spoorkazerne in Ermelo aangehouden op verdenking van ontucht. De ontuchtaffaire deed veel stof opwaaien. De tien onderofficieren worden ervan verdacht dat zij seksuele relaties hebben aangeknoopt met in totaal 21 vrouwelijke leerlingen die aan hun zorg waren toevertrouwd.

Hun zaken zijn voor nader onderzoek terugverwezen naar de rechter-commissaris. Naar verwachting worden de zaken in het voorjaar van 2002 behandeld.