LONDEN - Britse militairen zouden in de afgelopen twintig jaar 400 vrouwen in Kenia hebben verkracht. Het Britse ministerie van Defensie zegt de aantijgingen te onderzoeken. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag.

Tweehonderd vrouwen uit een Masaï-gemeenschap in het noorden van Kenia hadden eerder dit jaar de Britten al beschuldigd van verkrachtingen. Na dit initatief kwamen er deze week nog eens tweehonderd vrouwen uit een andere stam met beschuldigingen van verkrachtingen en aanrandingen.

De dorpen van beide Masaï-stammen liggen dichtbij Britse militaire trainingskampen. Al in 1983 zouden er klachten over groepsverkrachtingen zijningediend bij de Britse bevelhebbers in Kenia. Het ministerie van Defensie zegt hier geen bewijs van te hebben.

De Britse advocaat Martyn Day wil juridische stappen ondernemen. Hij gelooft dat het merendeel van de vrouwen, onder wie tieners en bejaarden, de waarheid spreekt. Day won verleden jaar een rechtszaak waardoor de Britse overheid zes miljoen euro moest betalen aan de Masaï-gemeenschap.

Die betaling was een schadevergoeding voor de sterfgevallen en verwondingen die de Kenianen opliepen door achtergelaten Brits legermateriaal, waaronder bommen. Kenia was van 1920 tot 1963 een Britse kroonkolonie.

Verscheidene kinderen zouden zijn geboren als gevolg van de verkrachtingen. Masaï beschouwen mulatten als minderwaardig en deze kinderen en hun moeders worden dan ook vaak gediscrimineerd.