TEHERAN - Iran gaat 6000 nieuwe centrifuges bouwen voor de verrijking van uranium. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dinsdag gezegd, aldus Iraanse staatsmedia.

Ahmadinejad hield een toespraak ter gelegenheid van de dag van de 'nucleaire technologie'. Op deze dag herdenken de Iraniërs dat het land er in april 2006 voor het eerst in slaagde genoeg uranium te verrijken voor de productie van nucleaire energie.

Uranium

Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft Iran al 3000 actieve centrifuges in het nucleaire complex Natanz om uranium te verrijken. Hiermee kan het op industrieel niveau nucleaire brandstof produceren.

Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. De Iraanse regering spreekt dat tegen. De Verenigde Naties (VN) hebben het land al meerdere keren sancties opgelegd omdat het niet stopt met uraniumverrijking. Verrijkt uranium is nodig voor het maken van kernwapens.

Veiligheid

Het Iraanse persbureau Fars meldde dinsdag dat Hossein Moussavian, een voormalige Iraanse handelaar in nucleaire kwesties, tot twee jaar voorwaardelijke cel is veroordeeld wegens "het toebrengen van schade aan de nationale veiligheid'.

Moussavian zou geheimen over het omstreden nucleaire programma van Iran aan de Britse ambassade in Teheran hebben verkocht.