PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt donderdag in Peking bijeen om te kijken of de internationale estafetteloop met de olympische vlam voortijdig moet worden afgebroken. Dat heeft de vicevoorzitter van het IOC, Gunilla Lindberg, dinsdag gezegd.

"Ik weet zeker dat het aan de orde komt", aldus Lindberg. Ze zei dat het comité de fakkeltocht wil heroverwegen na de protesten in Parijs en Londen van pro-Tibetaanhangers.

IOC-lid Kevan Gosper verwacht dat de huidige tocht van de vlam niet wordt afgebroken. Hij vindt dat de fakkelloop zich in de toekomst moet beperken tot een tocht van Olympia in Griekenland rechtstreeks naar het gastland.

In 2004, toen de Spelen in Athene werden gehouden, ging de fakkel symbolisch langs alle vorige gaststeden. Peking stelde voor de vlam dit jaar langs een aantal steden in de hele wereld te laten reizen.

Probleem

Maandag zei het Noors olympisch comité al dat de estafette heroverwogen moet worden. "Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een groter probleem als de estafette doorgaat", aldus Tove Paule van het Noorse comité.

Betogers

De estafetteloop in Parijs werd maandag diverse malen onderbroken doordat het tot botsingen kwam tussen de politie en pro-Tibetbetogers. De vlam werd tijdelijk gedoofd en met de loper op een bus gezet. De politie verrichtte achttien arrestaties.

Pro-Tibetaanhangers hebben ook acties aangekondigd in San Francisco, waar de olympische vlam woensdag per vliegtuig arriveert. Actievoerders waren maandag al in de Golden Gate Bridge in San Francisco geklommen om spandoeken op te hangen met de tekst Free Tibet.

Vreedzaam

De regering in ballingschap van Tibet heeft dinsdag de betogingen stilzwijgend goedgekeurd. "Zolang zij vreedzaam zijn, heeft elke organisatie of individu het recht te protesteren tegen de ontstellende schendingen van de mensenrechten in Tibet", aldus een woordvoerder.

Hij voegde eraan toe dat de politiek en geestelijk leider dalai lama nog steeds vindt dat China het recht heeft de Spelen te organiseren, maar dat hij zich niet heeft uitgesproken tegen de protesten. Volgens de zegsman zijn de betogingen in Parijs en Londen overwegend vreedzaam verlopen.

Respect

Peking veroordeelde de ordeverstoringen. "De olympische vlam vertegenwoordigt respect, vriendschap en vooruitgang. Deze acties waren bedoeld om de olympische spirit te ondermijnen", aldus een regeringsfunctionaris.

Waarschuwing

De Chinese regering heeft gewaarschuwd de Olympische Spelen niet te gebruiken om China te dreigen. Dat heeft een regeringsfunctionaris dinsdag gezegd.

"Als iemand dit als een gelegenheid aangrijpt om China te dreigen, dan is dat helemaal fout. Iedereen die de Olympische Spelen gebruikt voor politieke doeleinden zal alleen maar zijn eigen imago bezoedelen", aldus de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Sarkozy

Ze reageerde op berichten in de media dat de Franse president Nicolas Sarkozy de opening van de Olympische Spelen in China zou boycotten als Peking geen dialoog aangaat met de Tibetaanse leider, de dalai lama.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner heeft Parijs helemaal geen voorwaarden verbonden aan de aanwezigheid van Sarkozy. Hij zei wel het neerslaan van het protest in Tibet te veroordelen. Maar hij zei verder dat alle opties nog open staan. Sarkozy liet eerder wel weten met de overige leden van de Europese Unie te willen overleggen over een eventuele boycot.

Tibetaanse ballingen zeggen dat tijdens de onlusten 150 mensen zijn omgekomen. Volgens Peking hebben Tibetaanse relschoppers achttien burgers en twee agenten gedood.