ROME - De christendemocraat Giuseppe Pizza ziet in het belang van Italië af van deelname aan de parlementsverkiezingen zondag en maandag. Dit heeft de leider van de nieuwe Democrazia Cristiana (DC) maandag laten weten.

De nieuwe DC was eerder door het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgesloten van deelname wegens gebruik van het symbool van de oude DC. Vorige week won Pizza echter in eerste instantie een rechtszaak over de kwestie, waarover dinsdag in hoger beroep zou worden beslist.

Als Pizza opnieuw had gewonnen, hadden tientallen miljoenen stembiljetten opnieuw moeten worden gedrukt en had de gang naar de stembus mogelijk moeten worden uitgesteld.

Doel

"Met het doel om een verstoring van het democratische leven van het land te voorkomen, ben ik gedwongen om de DC-lijst terug de trekken uit de campagne", aldus Pizza volgens Italiaanse media. Hij zal ook achteraf niet proberen de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Partij

De oude Democrazia Cristiana, decennialang de dominante politieke partij in Italië, viel begin jaren '90 uit elkaar door het enorme corruptieschandaal Mani Pulite (Schone Handen). Sindsdien wordt tussen de ontstane splinters geruzied om zaken als partijnaam, het partijsymbool en het oude hoofdkantoor van de katholieke DC aan de Piazza del Gesù (Jezusplein) in de Heilige Stad.

Het partijsymbool in kwestie is de Scudo Crociato (Bekruisd Schild), een wapenschild met het christelijk symbool kruis en het Latijnse woord Libertas (Vrijheid). Het Bekruisde Schild stond tijdens de Koude Oorlog symbool voor de strijd van de DC om de Partito Comunista Italiano (PCI), de grootste communistische partij van West-Europa, buiten de regering te houden.

Kanshebbers

Aan de verkiezingen voor Kamer en Senaat op 13 en 14 april doen tientallen partijen en partijtjes mee. Enige echte kanshebbers om premier te worden zijn de rechtse mediamagnaat Silvio Berlusconi en de oud-communist Walter Veltroni.