AMSTERDAM - Het centrum van Amsterdam moest het maandag na 17.00 uur zonder metrovervoer stellen. In de namiddag ontspoorde een metro bij het Centraal Station. Niemand raakte daarbij gewond, lieten woordvoerders van de politie en het openbaarvervoerbedrijf GVB weten.

Metro 53 raakte omstreeks 17.00 uur bij het wegrijden door nog onbekende oorzaak van de rails, maar bleef wel overeind. De passagiers moesten nog ongeveer een uur in het voertuig blijven omdat eerst de stroom moest worden uitgeschakeld. Tijdens het wachten werden volgens de Inspectie Verkeer en Waterstaat twee personen onwel.

De inspectie toog naar het station om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken. Ze zal ook kijken naar de afhandeling van het incident, zoals het feit dat de inzittenden van het voertuig zo lang moesten wachten voordat ze konden uitstappen.

Woedend

Belangenorganisatie Rover is woedend over de gang van zaken. "Waarom moest het een uur duren voordat de mensen weg konden uit deze metro?", vroeg een woordvoerder zich af.

"En wat was precies de oorzaak? Lag het misschien aan het verouderde materieel waarmee het GVB rondrijdt?"

Trams

Door het ongeval reden de hele avond geen metro's tussen het Centraal Station en station Weesperplein. Het GVB zette extra trams in.

Reizigers met verder gelegen bestemmingen werd geadviseerd de trein te nemen. Ook dinsdagochtend verloopt het metroverkeer in het centrum van Amsterdam waarschijnlijk nog niet zoals gebruikelijk.

Metro ontspoord in Amsterdam