LONDEN - Prinses Diana is omgekomen door zwaar roekeloos gedrag van de chauffeur van de auto waarmee ze in 1997 te pletter reed tegen een pilaar in een tunnel in de Franse hoofdstad Parijs.

Chauffeur Henry Paul reed veel te hard en was dronken. Ook de paparazzi die de auto met Diana en haar toenmalige vriend Dodi al-Fayed wild achtervolgden, treft blaam.

Dat heeft een Britse rechtbankjury maandag bepaald na een uitgebreid onderzoek naar de dood van de prinses. De jury spreekt van dood door schuld.

Tijdens de hoorzitting van het gerechtshof in Londen die in oktober begon werden meer dan 250 getuigen van over de hele wereld gehoord, meldde de BBC. De uiteindelijke uitkomst is weinig verrassend en sluit aan bij eerdere onderzoeken.

Ouders

Volgens de vader van Dodi, Mohamed al-Fayed, zouden koningin Elizabeth en haar man prins Philip, de ouders van Diana's ex-man kroonprins Charles, achter haar dood zitten.

Maar de rechter van instructie zei vorige week al dat er geen bewijs is dat Philip de executie van Diana heeft bevolen. Ook is er geen bewijs dat de Britse geheime dienst ermee te maken had, zo concludeerde rechter Scott Baker.

Al-Fayed zei eerder ook dat Diana zwanger was. Tijdens een eerdere zitting bleek al dat ook dit niet het geval was.