AMSTERDAM - De Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin wil 25.000 euro van politicus Geert Wilders als voorschot op een immateriele schadevergoeding. Hij is niet tevreden met de aanpassing van de anti-Koranfilm Fitna, waarin het portret van de rapper is verwijderd.

Dat bleek maandag tijdens een kort geding tegen Wilders op de rechtbank in Amsterdam. Het Tweede Kamerlid was zelf ook aanwezig bij de rechtszitting. Zijn advocaat Patrice Katz vindt dat de rapper door zijn aanklacht "het heilige boontje uithangt", terwijl hij volgens de raadsman door eigen toedoen wordt geassocieerd met geweld.

Hij gebruikt in zijn clips schokkende beelden en teksten, aldus Katz tijdens de zitting.

Provocateur

De advocaat noemde de artiest "een provocateur, een verheerlijker van geweld en ontkenner van de Holocaust". Hij verwees daarbij naar tv-programma's waarin Edin volgens Katz niet de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde erkennen.

Ook zou de zanger hebben gezegd dat "Wilders twee kogels door zijn knieschijven verdient."

Vergist

Wilders had zich bij het maken van de film vergist en in de oorspronkelijke versie een foto van Edin gebruikt waarin hij er bijna hetzelfde uitziet als Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

In een nieuwe, aangepaste film die zondag via internet werd verspreid, heeft de politicus de fout rechtgezet en de foto van de rapper vervangen door een foto van de echte B.

Kwaad

Volgens de advocaat van de artiest, Margriet Koedooder, is het kwaad al geschied en hebben inmiddels vele mensen zijn beeltenis bekeken als dat van Mohammed B.

"Het gezicht van Edin staat nu bij miljoenen mensen te boek als de moordenaar van Theo van Gogh." De rapper wordt volgens haar nu geassocieerd met moord, extremisme en terreur.

Opdrachtgever

Katz meldde overigens dat niet Wilders zelf, maar de stichting Vrienden van de PVV de opdrachtgever is van de film. Die heeft de opdracht gegund aan 'Scarlet Pimpernel', de bedachte naam voor de productiemaatschappij die niet met de echte naam naar buiten wil. Scarlet is ook verantwoordelijk voor de foto-verwisseling.

De partijen gaan met elkaar overleggen over een rectificatie op de site van de PVV en het sturen van een correctie naar de persbureaus.

De rechtbank doet op 17 april uitspraak over de eis tot schadevergoeding.