MADRID - In Spanje zijn twee mensen overleden aan Creutzfeldt-Jacob, de menselijke variant van de gekkekoeienziekte of BSE. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten in de regio Castillo-Leon maandag laten weten.

De slachtoffers van de 26 en 41 jaar oud woonden in de regio. Een van hen overleed drie maanden geleden. De ander vorige week. Jaren geleden werd de ziekte bij hen al geconstateerd.

Het betreft de eerste menselijke slachtoffers in Spanje sinds 2005. In dat jaar overleed het tot nu toe enige menselijk BSE-slachtoffer in het land.

Veevoer

De ziekte kwam voor het eerst voor in Groot-Brittannië in de jaren tachtig. Wetenschappers denken dat de ziekte wordt veroorzaakt door geïnfecteerd vlees en beendermeel in veevoer.

Bij Creutzfeldt-Jakob verdwijnt een deel van de hersencellen en ontstaan microscopische gaten, waardoor de hersenen op een spons gaan lijken.

Herkennen

De aandoening is moeilijk te herkennen. In het begin heeft de patiënt last van psychische problemen. Daarna treden neurologische verschijnselen op. Uiteindelijk wordt de patiënt dement en overlijdt.