WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft woensdag in Washington berichten tegengesproken dat de Amerikanen binnenkort aanvallen gaan uitvoeren op Somalië. Uitspraken van een Duitse functionaris alsof er acties in het verschiet liggen zijn "onzin", aldus de bewindsman.

"De Duitser had het fout, weliswaar niet met opzet maar hij zal er wel spijt van hebben", zei Rumsfeld tijdens een persconferentie. "De uitlatingen door een niet met naam genoemde Duitse ambtenaar wat wij gaan doen, zijn zeer interessant. Het is voor ons allemaal nieuw want de situatie is de afgelopen dagen niet veranderd", zo voegde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken daar aan toe.

Al-Qaeda

Goed ingelichte bronnen meldden dinsdagavond vanuit Brussel dat de door de Verenigde Staten aangevoerde strijd tegen het terrorisme en het netwerk van al-Qaeda naar Somalië zou worden uitgebreid.

De vraag is niet langer of er in Somalië actie wordt ondernomen, maar wanneer en met welke middelen, zo werd duidelijk na een bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO. Duitsland heeft in het kader van de samenwerking met de Verenigde Staten schepen naar de Somalische wateren gestuurd.

Schepen

Kringen rond de Duitse delegatie bij de ministersbijeenkomst in Brussel wezen erop dat de schepen er niet alleen waren heengestuurd om de veiligheid van de schepen van het Afrikaanse land te garanderen.

Er zouden ook aanwijzingen zijn dat terroristen over zee proberen Somalië te bereiken om zich daar te verschansen. Somalië zelf zou om hulp hebben gevraagd om te voorkomen dat dergelijke lieden het land zouden binnenkomen.

Berlijn verklaarde al "geen enkele aanwijzing" te hebben voor een uitbreiding van de militaire campagne tegen het terrorisme naar Somalië. Een Duitse regeringswoordvoerder noemde het nieuws "eigenaardig".

De Amerikaanse stafchef Myers bevestigde woensdag dat Somalië "een potentieel doelwit" is in de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme, "net als andere landen". Maar hij benadrukte dat eventuele actie niet per se militair zal zijn.