PARIJS - De estafette van de olympische vlam in Parijs is maandagmiddag drie keer onderbroken en in een bus geplaatst. Alle keren werd de vlam gedoofd uit veiligheidsoverwegingen, aldus de politie.

De vlam was nog maar 200 meter van de Eiffeltoren, waar de estafette begon, verwijderd, toen hij voor het eerst in een bus werd geplaatst, omdat betogers de manifestatie onmogelijk maakten.

Een half uur later werd de fakkel weer gedragen door een renner, maar werd later opnieuw in een bus gebracht. Activisten die het beleid van China in Tibet afwijzen, probeerden de vlam te doven.

De politie heeft honderden agenten op de been gebracht om de orde te handhaven.

Route

De Franse politie besloot de route van de estafette door Parijs wordt te verkleinen. De vlam is bij het parlement in een bus geplaatst om zo het laatste deel van de estafette naar een stadion in het zuiden van de stad te volbrengen.

Londen

In Londen kwam het zondag bij de estafettetocht van de vlam tot ongeregeldheden. De politie verrichtte 35 arrestaties. Aan de 28 kilometer lange estafette in Parijs doen tachtig lopers mee.

Het hoofd van het Noorse olympisch comité zei maandag dat de estafette van de olympische vlam moet worden heroverwogen wegens de betogingen. Peking veroordeelde maandag de ordeverstoringen door "Tibetaanse separatisten".

Vlag

Activisten hebben maandag vanaf de Eiffeltoren en andere plaatsen in Parijs een zwarte vlag laten wapperen met daarop de vijf ringen van de Olympische Spelen in de vorm van handboeien.

Enkele activisten maakten zichzelf vast met handboeien aan de Eiffeltoren op een hoogte van 75 meter.

Ceremonie

Een ceremonie in het stadhuis van Parijs om de doorreis van de olympische vlam te markeren, is ook geannuleerd. Dat maakte burgemeester Bertrand Delanoë van de Franse hoofdstad bekend.

Protest in Parijs