JAKARTA - Een medewerker van de Amsterdamse vestiging van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda heeft via een ouder Nederlands echtpaar geprobeerd 39.000 XTC-pillen Indonesië binnen te smokkelen. Dat meldde het Franse persbureau AFP vrijdag naar een tipvan een douaneambtenaar op vliegveld Sukarno-Hatta in Jakarta.

De drugs zaten in tassen die ten onrechte waren gelabeld op naam van het Nederlandse echtpaar. De man en de vrouw waren via Jakarta op weg van Amsterdam naar Medan. Nadat zij hadden verteld dat de tassen niet hun eigendom waren, ontdekte de douane dat een lid van het grondpersoneel van Garuda de bagage claimde. Die vertelde te hebben samengewerkt met een collega.

De twee mannen, alsmede de vermoedelijke organisator van de XTC-smokkel uit Amsterdam, zijn aangehouden. Het drietal staat bij veroordeling maximaal tien jaar cel te wachten en een boete van 300 miljoen rupiah ( 31.250 euro). De 39.000 pillen hebben een straatwaarde van ruim 51.000 euro. Het Nederlandse echtpaar kon zijn reis voortzetten.