HARARE - President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft de zwarte bevolking van zijn land opgeroepen te voorkomen dat de landerijen opnieuw in handen van de voormalige blanke kolonisatoren komen.

Mugabe deed zijn oproep tijdens de begrafenis van een oom van zijn vrouw, aldus de maandageditie van de Zimbabwaanse staatskrant The Herald.

In een toespraak stelde Mugabe dat duizenden mensen zijn omgekomen in de strijd voor land. "We kunnen het ons daarom niet veroorloven in de strijd voor land de aftocht te blazen."

Landgoederen

Zimbabwe werd in 1980 onafhankelijk van Groot-Brittannië. De afgelopen jaren heeft Mugabe op grote schaal landgoederen van blanke boeren genationaliseerd. Jabulani Sibana, een belangrijke medewerker van hem, zei eind vorige week dat onteigende blanke boeren hun land proberen terug te krijgen.

Plattelandsbewoners hebben in het weekeinde enkele boerderijen van blanke boeren bezet, meldden enkele blanke landeigenaren. De boeren vrezen voor een geweldsuitbarsting, omdat de situatie in het Afrikaanse land gespannen is door het geschil tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai.

De partij van Tsvangirai eist de zege in de presidentsverkiezingen van vorige week op. De groepering van Mugabe wil een hertelling.