NEW YORK - Vrouwen en meisjes in de Sudanese regio Darfur leven onder de voortdurende dreiging dat zij verkracht kunnen worden. De Sudanese regering doet er weinig tegen, ondanks het beloofde zerotolerancebeleid.

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een maandag gepresenteerd rapport. De daders zijn niet alleen gewapende groepen die in Darfur actief zijn, maar ook regeringssoldaten. De politie weigert geregeld aangiftes aan te nemen.

In het rapport stellen getuigen dat militairen uit het regeringsleger Arabische janjaweed milities helpen bij aanvallen op de burgerbevolking in het westen van Darfur. Daarbij zouden meisjes worden verkracht en zouden de aanvallers zich aan plunderingen schuldig maken.

Regeringsmilitairen

In februari 2008 verkrachtten regeringsmilitairen en strijders van een gewapende militie zeker tien vrouwen en meisjes bij een gezamenlijke actie in de dorpen Sirba, Silea en Abu Suruj in het westen van Darfur, meldt Human Rights Watch op gezag van inwoners van het gebied.

De regering van Sudan heeft herhaaldelijk ontkend dat in Darfur sprake is van seksueel geweld op grote schaal tegen vrouwen en meisjes. Wel heeft Khartoum extra politiemensen en aanklagers naar Darfur gestuurd, die geweld tegen vrouwen en meisjes moeten helpen voorkomen en daders van seksueel misbruik moeten bestraffen.

Conflict

Darfur wordt sinds 2003 geteisterd door een bloedig etnisch conflict waarbij het Sudanese regeringsleger samen met de janjaweed milities strijdt tegen opstandelingen. De moordende, plunderende, verkrachtende en brandstichtende troepen en milities hebben miljoenen mensen verdreven.

Enkele honderdduizenden mensen, voornamelijk burgers, hebben tot nog toe het leven gelaten.