MIDDELBURG - De Zeeuwse bevolking heeft sterk het idee dat de landelijke politiek onvoldoende oog heeft voor deze provincie.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van Synovate in opdracht van Omroep Zeeland. De regionale omroep liet het onderzoek uitvoeren om meer inzicht te krijgen in haar doelgroep.

Zo vinden zeven op de tien Zeeuwen dat hun provincie door de landelijke politiek wordt achtergesteld in vergelijking met de Randstad.

Dat blijkt ook uit hun meningen over de verschillende politieke dossiers die de afgelopen tijd gespeeld hebben in de provincie en waarbij Den Haag in de optiek van de Zeeuwen heeft nagelaten in te grijpen.

Spoorwegwerkzaamheden

Zes op de tien Zeeuwen hadden graag gezien dat de landelijke politiek had ingegrepen toen bekend werd dat er door spoorwegwerkzaamheden een maand lang geen treinverkeer mogelijk is in de provincie.

Ook meent een groot deel van de bevolking van Zeeland dat de regering niet genoeg aandacht schenkt aan de mosselsector.

Regionale politiek

Maar de Zeeuwen steken ook de hand in eigen boezem, want volgens 63 procent zet de regionale politiek de Zeeuwse problemen te weinig op de landelijke politieke kaart.

In zijn totaliteit hebben de Zeeuwen veel minder vertrouwen in de huidige regering dan het landelijke gemiddelde. Van de Nederlanders heeft 61 procent vertrouwen in het kabinet, onder Zeeuwen is dat maar 30 procent.