UTRECHT - Het aandeel zeer zwakke basisscholen is de afgelopen twee jaar ongeveer gelijk gebleven. Dat heeft een woordvoerster van de Onderwijsinspectie maandag gezegd. Zeer zwakke scholen staan onder toezicht van deze inspectie.

In een onderzoek bestempelt de dienst 92 scholen in het basisonderwijs als zeer zwak. Twee jaar geleden stuitte de Onderwijsinspectie nog op 63 erg slechte scholen. De toename komt omdat de inspectie dit jaar meer scholen heeft bezocht, aldus de woordvoerster.

Veel van deze instellingen staan in de drie noordelijke provincies. Nederland telt op dit moment bijna zevenduizend basisscholen. Verder zijn er ongeveer 650 scholen in het voortgezet onderwijs.

Stabiel

Volgens de zegsvrouw is het percentage zeer zwakke scholen in die sector ook stabiel. De Onderwijsinspectie komt op een aantal van 25. Tijdens het onderzoek van twee jaar geleden waren dat er nog acht, maar ook toen bezocht de dienst minder scholen.

In een eerder rapport stelde de inspectie al dat het slecht gesteld is met het speciaal onderwijs aan moeilijk lerende kinderen en jongeren met een lichamelijke of geestelijke handicap.