ELDORADO/DALLAS - De Amerikaanse politie is zondag doorgegaan met het weghalen van mensen bij een polygame sekte in het westen van de staat Texas. Zaterdag waren al 183 kinderen en jonge vrouwen weggehaald. Zondag stond de teller op 219, van wie 159 kinderen en zestig volwassenen.

De autoriteiten doen onderzoek naar lichamelijk en seksueel misbruik. Op het grondgebied van 1900 hectare wonen volgelingen van de eerder veroordeelde sekteleider Warren Jeffs.

De 51-jarige leider van een afscheiding van de Mormoonse kerk propageerde polygamie.

De 'afstammeling van Jezus' is in november veroordeeld tot een celstraf van tien jaar wegens betrokkenheid bij verkrachting. De zelfuitgeroepen profeet dwong een 14-jarig schoolmeisje te trouwen met haar 19-jarige neef.

Kerken

Bussen brachten de meisjes en jonge vrouwen afgelopen weekeinde naar geïmproviseerde onderkomens in kerken en overheidsgebouwen. De politie deed donderdag de eerste inval nadat ze een klacht had binnengekregen over een 50-jarige man die was getrouwd met een 16-jarig meisje en haar zwanger had gemaakt.

Op het grondgebied nabij Eldorado woonden vierhonderd volgelingen, die volgens de autoriteiten goed meewerken met de politie. Agenten hebben wegversperringen opgeworpen om pottenkijkers tegen te houden.

Tempel

Jeffs kocht het grondgebied nabij Eldorado vier jaar geleden. Volgens CNN, die vorig jaar met een klein vliegtuigje over het gebied vloog, staat er een enorme tempel op het terrein, enkele gebouwen voor de volgelingen, een watertoren, een school, een gemeenschapscentrum, een enorme molen en een melk- en kaasfabriek.

Jeffs' sekte is voortgekomen uit de religieuze groepering de Mormonen die eind 19e eeuw onder druk van Washington polygamie afschafte. Dat leidde plaatselijk tot afsplitsingen. De belangrijkste Mormoonse kerk is de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen die sektes als die van Jeffs niet erkent.