AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Osdorp heeft zich bij de Luchtverkeersleiding Nederland beklaagd over de geluidshinder van Schiphol. Die zou flink zijn toegenomen sinds het begin van een proef met aangepaste vertrekroutes op de luchthaven op 13 maart.

Het experiment heeft juist als doel de overlast voor omwonenden te beperken.

Een woordvoerder van Osdorp zei zondagavond dat het aantal klachten van inwoners over geluidshinder de afgelopen weken is toegenomen. Dat geldt volgens hem ook voor andere delen van Amsterdam-West.

Afnemen

Als onderdeel van het experiment op Schiphol vertrekken vliegtuigen tegelijkertijd van de Zwanenburgbaan en van de Polderbaan. Daardoor zou de geluidshinder moeten afnemen.

Volgens het stadsdeel volgen de machines nadat ze zijn opgestegen echter niet de route die bij het begin van de proef was aangekondigd. Het gevolg is dat ze erg laag over Amsterdam-West vliegen. Osdorp heeft de Luchtverkeersleiding gevraagd hier wat aan te doen.

Intensief

Een woordvoerster van die organisatie liet weten dat de overlast ontstaat doordat de Zwanenburgbaan tijdens het experiment zeer intensief wordt gebruikt. Daardoor is de geluidshinder in Amsterdam-West toegenomen, maar dat was van tevoren al bekend.

Als de proef op 31 oktober eindigt, neemt de overlast in het gebied volgens haar weer af, ook in vergelijking met de periode voor het experiment.