KARACHI/TEHERAN - Duizenden mensen hebben zondag in Karachi betoogd tegen omstreden Deense spotprenten en het propagandafilmpje 'Fitna' van de Nederlandse parlementariër Geert Wilders.

Hoeveel betogers er op de been waren is onduidelijk. De schattingen liepen uiteen van 5000 tot 20.000.

De betoging in de grote Pakistaanse havenstad was georganiseerd door de fundamentalistische partij Jamaat-i-Islami.

Partijleider Munawar Hussain zei dat zo veel mensen demonstreerden uit woede over het filmje van Wilders.

Samenzweringen

Hij zei dat de Organisatie van Islamitische Conferentie maatregelen zou moeten nemen tegen de anti-islamitische samenzweringen in het westen. Pakistan moet de diplomatieke betrekkingen met Nederland en Denemarken verbreken, aldus Hussain.

De betogers ageerden tegen vermeende anti-islamitische beledigingen of godslasterlijkheden in Denemarken en Nederland, maar ook tegen de Amerikaanse politiek. Ze verbrandden daarbij een beeltenis van de Amerikaanse president Bush en Deense en Nederlandse vlaggen.

Suggestie

Eerder op de dag riep in Teheran de Iraanse parlemenstvoorzitter Hadad Adel op tot een boycot van landen die de islamitische godsdienst beledigen. Hij veroordeelde daarbij in het bijzonder Wilders' filmpje dat met beeldfragmenten de suggestie wekt dat de islam per definitie extremistisch en gewelddadig is.

Een Iraanse organisatie is ondertussen begonnen een anti-westerse of anti-christelijke 'vlugfilm' te maken in de stijl van de reeks beeldfragmenten van Wilders. Het gaat 'Fitna Voorbij' heten, meldden Iraanse media zondag.