DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt op verzoek van de Nederlandse Politiebond een vervolgonderzoek in naar mogelijke gezondheidsklachten. Die zouden optreden bij het gebruik van het nieuwe nog in te voeren communicatiesysteem voor politie- en hulpdiensten C2000.

NPB-voorzitter Van Duijn overlegt momenteel met het ministerie over de inhoud van het onderzoek, dat door TNO uitgevoerd zal worden. Eind vorig jaar verschenen er berichten in het Verenigd Koninkrijk dat het digitale portofoonsyteem gezondheidsklachten kon veroorzaken.

Straling

Onderzoek van TNO en de gezondheidsraad over antennestraling kwam tot een tegenovergestelde conclusie, aldus een woordvoerder van het ministerie. Op aandringen van Van Duijn zal het departement toch nog een vervolgonderzoek instellen, aldus de woordvoerster.

Hoofdpijn

Van Duijn zegt dat het hem nu om de eventuele gevaren van de apparatuur aan het oor gaat. Volgens berichten uit het Verenigd Koninkrijk klagen gebruikers over hoofdpijn, trillingen in het oor, huiduitslag, misselijkheid, slaapstoornissen en buikpijn.

Vinger aan de pols

De NPB-voorzitter vindt wetenschappelijk onderzoek op levend weefsel nodig om te zien of er een verband bestaat. Mocht dat onverhoopt het geval zijn, dan is het volgens hem de vraag of C2000 wel kan worden ingevoerd. Bij een gunstige uitslag van het onderzoek wil hij dat ook voor de lange termijn de vinger aan de pols blijft.

Bij politie en andere hulpdiensten zouden tienduizenden mensen met het systeem moeten gaan werken.