DEN HAAG - Voormalig directeur Staatsveiligheid Rita Verdonk wordt vrijwel zeker de nieuwe minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie, zo melden ingewijden. De 47-jarige Verdonk adviseerde vanuit KPMG Consulting recent nog het ministerie van Justitie over vreemdelingenzaken.

De in Utrecht geboren Verdonk studeerde rechten en westerse sociologie aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Na een interne opleiding bij justitie was ze achtereenvolgens adjunct-directeur bij het Huis van bewaring in Scheveningen en bij de Penitentiaire inrichting De Schie in Rotterdam. Vervolgens werkte ze voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Vrouwen

Met de komst van Verdonk slaagt VVD-leider Zalm erin twee vrouwelijke ministers te leveren voor het tweede kabinet van premier Balkenende. Naast Verdonk komt nieuweling Sybilla Dekker, oud-directeur van werkgeversvereniging AWVN, als minister van Vrom.

Kamp

Nu de post Vreemdelingenzaken ingevuld is, kan ook minister Kamp definitief op zijn huidige departement Defensie blijven. Vast stond al dat Zalm zelf naar Financiën gaat, Hoogervorst naar Volksgezondheid en dat Remkes op Binnenlandse Zaken blijft.

De VVD heeft ook de vier staatssecretariaten verdeeld. Rutte, Nicolaï en Schultz van Haegen blijven respectievelijk op Sociale Zaken, Europese Zaken en Verkeer en Waterstaat. Onduidelijk is nog of Zalm voor huidig staatssecretaris Nijs of Kamerlid Cornielje heeft gekozen voor Onderwijs.