AMSTERDAM - Minister Gerda Verburg (Landbouw) stelt permanente controle in bij het slachthuis in Leeuwarden. Alle veetransporten worden er gecontroleerd door de Algemene Inspectiedienst (AID).

Verburg is ook bezig om een gezaghebbende Belgische veterinaire deskundige in te schakelen voor nader onderzoek in de vleessector.

De maatregel in Leeuwarden vloeit voort uit een vertrouwelijk gesprek dat de bewindsvrouw afgelopen donderdag heeft gehad met een vroegere AID-medewerker, die eerder anoniem misstanden heeft gesignaleerd bij het toezicht op de vleessector. "Ik neem zijn verhaal zeer serieus", zei Verburg in het televisieprogramma Buitenhof.

Opspraak

De bewindsvrouw nam het op voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die samen met de AID belast is met toezicht en handhaving op de vleessector en die in opspraak is geraakt na een intern onderzoek dat het toezicht op de veetransporten, in elk geval in 2006, te wensen overliet.

De onafhankelijkheid van het functioneren van de dienst staat voor haar buiten kijf. "De mensen van de VWA worden soms ten onrechte over een kam geschoren dat ze dingen over hun kant zouden laten gaan en niet goed doen."

Probleem

Verburg repte later voor Radio 1 over het mogelijk inschakelen van een internationale dierenarts om uit te zoeken hoe groot het probleem is.

Naar verluidt gaat het om Piet Vanthemsche, sinds begin maart voorzitter van de Belgische Boerenbond die naam maakte als hoofd van het Federale Voedselagentschap FAVV tussen juli 2002 en juli 2006.

Onderzoek

Verburg nam eerder al ex-informateur Rein Jan Hoekstra in de hand om de VWA door te lichten, maar die kon na een onderzoek van ruwweg een maand niet aangeven op welke schaal het misgaat.

Het is in Leeuwarden mis met de veetransporten. Er is volgens een woordvoerder van Verburg vee vervoerd op een manier die niet voldeed aan de welzijnseisen.

De controles door de AID gaan maandag in. Ze zullen "zo lang als nodig" duren en vervoerders die in overtreding zijn, "zullen we onmiddellijk verbaliseren", aldus de CDA-bewindsvrouw voor de radio.