NAIROBI - President Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga hebben zondag opnieuw om de tafel gezeten om het eens te worden over de samenstelling van een regeringsploeg. In een gezamenlijke verklaring na afloop stond dat ze "aanzienlijke vooruitgang" hebben geboekt.

Ze verwachten dat het kabinet maandag echt kan worden gepresenteerd.

De afgelopen dagen leek de formatie al eerder in een beslissende fase te zitten, maar telkens konden Kibaki en Odinga het niet eens worden over de verdeling van de ministersposten.

Ministers

In het kabinet van nationale eenheid wordt Odinga de nieuwe premier. De nieuwe regering zal veertig ministers tellen. Beide partijen krijgen de helft van de posten.

Illegaal

De presentatie van een nieuwe regering moet een einde maken aan de politieke crisis waarin het land sinds de verkiezingen in december verkeert. De herverkiezing van Kibaki werd door Odinga als illegaal en frauduleus bestempeld, waarna er bloedige rellen tussen verschillende stammen in het land uitbraken.

Zeker 1200 mensen kwamen daarbij om het leven en honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht. Na bemiddeling van voormalig VN-chef Kofi Annan bereikten Kibaki en Odinga in februari een akkoord over verdeling van de macht.