JERUZALEM - De Israëlische marine heeft woensdag voor de kust van Noord-Israël een vissersschip onderschept met wapens en informatiemateriaal om bommen te maken. De zeven bemanningsleden zijn aangehouden, evenals een lid van de Libanese Hezbollah.

Een Israëlische militaire woordvoerder zei donderdag dat het schip, met de naam Abu Hassan, vanuit Egypte was vertrokken en dat het voor de kust van Libanon wapens en ander materiaal had geladen. Het zou daarna op weg zijn gegaan naar de Gazastrook om daar gelost te worden.

Apparatuur

De marine heeft het schip naar de Israëlische haven Haifa gesleept. Aan boord waren onder meer 36 cd-roms met informatie om bommen te maken. Verder zijn ontstekingen voor raketten en apparatuur om explosieven op afstand tot ontploffing te brengen, gevonden.

Volgens Israëlische bronnen is de opgepakte Mohammed Salem Abu Amar van Hezbollah een expert in het maken van bommen. Hezbollah heeft in het verleden vaker geprobeerd mensen naar de Palestijnse gebieden te sturen. Hezbollah onderhoudt contacten met Hamas en Islamitische Jihad.

Iran

Een marinewoordvoerder zei dat de lading veel kleiner is dan die van het schip dat vorig jaar januari werd onderschept door Israël in de Rode Zee. Aan boord van de Karine A werd in januari 2002 vijftig wapens gevonden die afkomstig zouden zijn uit Iran en bestemd voor de Palestijnen.

Volgens een Israëlische militaire bron was de operatie vooral bedoeld om Mohammed Salem Abu Amar in de Gazastrook aan land te zetten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom beschuldigde de Palestijnse leider Arafat achter de smokkelpoging te zitten.

Vredesplan

Een adviseur van Arafat ontkende dit. Volgens Abu Rdaina maakt de beschuldiging onderdeel uit van Israëls campagne tegen Arafat en is het een dekmantel voor het feit dat de regering-Sharon weigert het vredesplan, de zogenoemde routekaart, te accepteren.