COLOMBO - De Sri Lankaanse minister van Snelwegen Jeyaraj Fernandopulle is zondag omgekomen bij een bomaanslag in de plaats Weliveriya, vlakbij de hoofdstad Colombo. Dat hebben officiële bronnen bekendgemaakt. Zeker tien anderen zijn ook gedood en vijftig mensen raakten gewond.

De 55-jarige minister woonde een traditionele Nieuwjaarsceremonie bij in het district Gampaha toen ineens een krachtige bom ontplofte. De slachtoffers worden in allerijl naar ziekenhuizen gebracht.

In Sri Lanka strijden opstandige Tamil Tijgers (LTTE) al jaren voor onafhankelijkheid. Fernandopulle was een fervent criticus van de separatistische strijders en nam deel aan mislukte vredesonderhandelingen met hen. Volgens de minister van Defensie was Fernandopulle vermoord in een "laffe LTTE-aanval".

Tamil Tijgers

De Tamil Tijgers hebben in hun strijd voor een eigen Tamil-staat op het eiland al honderden zelfmoordaanslagen gepleegd. Sinds de onafhankelijkheidsstrijd van de LTTE in de jaren tachtig begon, zijn naar schatting 70.000 mensen omgekomen.

Begin dit jaar maakte de regering officieel een einde aan een staakt-het-vuren dat al sinds 2002 werd geschonden door beide partijen. Een verzoek van de Tamil Tijgers om het verdrag te verlengen, werd door de regering verworpen.