NAIROBI - De regering en oppositie en Kenia hebben zaterdag laten weten dat ze het toch niet eens zijn geworden over de samenstelling van de grote regeringsploeg die ze dit weekeinde samen zouden presenteren.

President Mwai Kibaki heeft oppositieleider Raile Odinga zaterdag opgeroepen een lijst met kandidaten in te dienen. Volgens Kibaki heeft hij dat nog steeds niet gedaan.

Volgens een zegsman van de oppositie zijn ze het er nog helemaal niet over eens wie welke ministersposten krijgt. De verwachte aankondiging van een nieuw regering gaat zondag in ieder geval niet door.

Gewelddaden

Kenia raakte na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar verzeild in een golf van zeer bloedige en vooral etnische geïnspireerde gewelddaden die aan zeker 1200 mensen het leven kostte.

Zeker 300.000 mensen zijn van huis en haard verdreven. Aanleiding was de herverkiezingen van Kibaki die door oppositieleider Odinga werd betwist als illegaal en frauduleus.

Bemiddeling

De twee zijn geschrokken van de geweldpleging en via bemiddeling iets tot elkaar gebracht. Ze kwamen overeen samen een regering te vormen.

Ze zouden een kabinet van veertig ministers in het leven roepen, waar beide partijen twintig posten in bekleden.

Duur

Het megakabinet zou de vrede dienen maar is wel duur. De ploeg van veertig bewindslieden gaat volgens sommige schattingen jaarlijks 600 miljoen euro kosten. Dat is ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product van het Oost-Afrikaanse land.