HARARE/WATFORD - De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft zaterdag zelf het presidentsschap geclaimd. Hij stelde in de hoofdstad Harare de presidentsverkiezingen van zaterdag 29 maart in één ronde te hebben gewonnen.

Hij beschuldigde daarbij president Robert Mugabe en zijn partij ZANU-PF ervan "een oorlog tegen het volk voor te bereiden". Hij vroeg de internationale gemeenschap in te grijpen om bloedvergieten te voorkomen.

Knokploegen

Daarvoor willen ze net als na een verloren referendum in 2000 hun knokploegen inzetten, aldus Tsvangirai. Waarnemers hebben weer bendes op pad gezien die Mugabe 'veteranen' noemt en die als knokploegen van zijn partij dienen.

Tsvangirai eiste voor het eerst zelf en in het openbaar de overwinning van de verkiezingen van vorige week op. "Het resultaat is bekend dat de MDC de presidents- en parlementsverkiezingen heeft gewonnen."

Dialoog

Tsvangirai riep Mugabe op tot een dialoog om een vreedzame, ordelijke en democratische overgang mogelijk te maken.

Hij zei ook de veiligheid van de 84-jarige leider te garanderen als die gewoon aftreedt. Tsvangirai nam hiermee duidelijk stelling tegen de suggestie dat er een tweede ronde nodig is.

Mugabe

ZANU-PF, de regerende partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, heeft de kiescommissie verzocht de resultaten van de presidentsverkiezingen niet naar buiten te brengen. ZANU-PF wil dat de stemmen eerst opnieuw worden geteld, zo berichtte de staatskrant The Sunday Mail.

Het verzoek volgt op eerdere berichten over foute tellingen. "Als gevolg van de onregelmatigheden heeft de partij verzocht dat de commissie de uitslagen van de presidentsverkiezingen uitstelt", zo staat in het dagblad.

Illegaal

Volgens MDC is een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezingen illegaal. Volgens de kieswet moet binnen 48 uur om een hertelling gevraagd worden die op de stembureau's moet plaatsvinden, aldus een topman van MDC.

Mbeki

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft de internationale gemeenschap zaterdag verzocht niet in te grijpen in Zimbabwe en te wachten op de uitslagen van de verkiezingen.

"We moeten wachten", zei Mbeki toen hij in het Britse Watford arriveerde om een internationale conferentie bij te wonen over de problemen van de financiële instellingen.

Brown

De gastheer, de Britse premier Gordon Brown, drong er zaterdag wel op aan de Zimbabwaanse verkiezingsuitslagen te publiceren. Indien er een tweede ronde in Zimbabwe nodig blijkt, dan wenst Brown dat internationale waarnemers een oogje in het zeil kunnen houden.