AMSTERDAM - Uitval van de linkermotor van de Antonov AN-28 is de oorzaak geweest van de crash die donderdag in het zuidoosten van Suriname het leven kostte aan twee piloten en zeventien passagiers. Dat zeggen ooggetuigen.

Het vliegtuig verongelukte bij Benzdorp in het diepe binnenland toen het wilde landen.

Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Blue Wing Airlines maakte rond 11.00 uur plaatselijke tijd een doorstart, waarna de linkermotor ermee ophield, zei Jerrel van Embrigs, hoofd van het reddingsteam Hi-Jet, zaterdagochtend tijdens een radio-interview.

"Het vliegtuig kreeg een ruk naar links, ging vervolgens links over de kop en stortte het bos in, tegen een boom aan."

Eerste ploeg

Van Embrigs en zijn mannen waren de eerste ploeg die vanuit de stad aanwezig waren op de plek des onheils. Het team bestaande uit ter plaatse gestationeerde militairen en politieagenten was vrijwel direct na het ongeluk aanwezig.

Onder leiding van hoofdinspecteur Amir strooide het team met een vorkheftruck zand op het brandende vliegtuig, waardoor werd voorkomen dat het samen met de negentien lichamen tot as zou vergaan.

Lichamen

"De hoofdinspecteur heeft alle lichamen eruit gehaald, met gevaar voor eigen leven. Hij heeft ook foto's gemaakt met zijn mobiele telefoon", zegt Van Embrigs. "Als de inspecteur deze moedige job niet had verricht, was nu de identificatie niet mogelijk geweest."

Onder de tweede ploeg hulptroepen die aanwezig was om de lijken te bergen was ook parlementariër Ronnie Brunswijk.

Sardjoe

Aan het hoofd van het crisisteam dat naar aanleiding van de vliegramp is samengesteld staat vice-president Ramdien Sardjoe. Deze deelde vrijdagavond tijdens een persconferentie mee dat geen officiële namenlijst van slachtoffers wordt vrijgegeven tot de lijken zijn geïdentificeerd.

Sardjoe deelde verder mee een traumateam te hebben ingesteld om nabestaanden te begeleiden.

Duur onderzoek

De nationale luchtvaartdienst verklaarde te vermoeden dat het onderzoek naar de oorzaak, de identificatie van de slachtoffers en het opstellen van de rapportage in het slechtste geval anderhalf jaar kan duren.

Wel circuleren al kort na de ramp de namen van de verschillende passagiers in de Surinaamse gemeenschap. Bekend is in ieder geval dat zes passagiers van de Frans-Guyanese nationaliteit aan bood waren, namelijk vier volwassenen en twee kinderen.

Piloten

De omgekomen piloten zijn captain Soeriani Verkuijl en co-piloot Robert Lackin. Verder zijn onder de slachtoffers een werknemer van nationaal telecommunicatiebedrijf Telesur en acht consultants van hetzelfde bedrijf.

Zij waren op weg om telecommunicatievoorzieningen in het gebied aan te leggen.

Gemeenschap

De Surinaamse gemeenschap reageerde direct verslagen na het nieuws over de ramp. Nationaal en internationaal is medeleven geuit, waaronder door premier Jan Peter Balkenende (CDA) en koningin Beatrix.

Van regeringswege wordt nu gespeculeerd over het instellen van een dag van nationale rouw.