LONDEN - Op de eerste dag dat de bagageafhandeling van Terminal 5 op de Londense luchthaven Heathrow probleemloos had moeten verlopen, heeft een softwareprobleem opnieuw voor moeilijkheden gezorgd.

Vluchten zijn uitgevallen of vertraagd en koffers blijven wederom achter op het vliegveld. Dat heeft Heathrow-uitbater BAA zaterdag bekendgemaakt.

Gestrand

Sinds de opening van Terminal 5 op 27 maart, zijn er al duizenden koffers op het vliegveld gestrand.

British Airways (BA), de enige vliegmaatschappij die de vertrekhal gebruikt, had gehoopt een regulier vluchtschema te kunnen draaien, maar door de softwareproblemen liep de planning in de soep.

Excuses

BAA heeft zaterdag excuses aangeboden aan BA en de passagiers voor de nieuwe problemen. De uitbater van het vliegveld probeert de bagage handmatig op de juiste vluchten te krijgen, nu de sorteermachine kuren heeft. Dit neemt echter te veel tijd in beslag.

Paradepaardje

De nieuwe Terminal moest het paradepaardje van de luchthaven worden, maar direct na de opening op 27 maart bleken er grote problemen met het transportsysteem voor de afhandeling van de bagage.

Meer dan 19.000 tassen gingen niet mee met vluchten, honderden vluchten werden geannuleerd en veel passagiers raakten gefrustreerd.

Kosten

BA liet afgelopen week weten dat de problemen op 'T5' de luchtvaartmaatschappij inmiddels al zeker 16 miljoen pond hebben gekost (20 miljoen euro).